Username:    Password:    Remember me  

Seni Silat Untuk Pengisian Jiwa


 psslm    23 Jan 2018 : 15:09
 None    Misc

Muhammad Shalaby Shahbuddin am@hmetro.com.myMuhammad Shalaby Shahbuddin am@hmetro.com.my

Seni silat penting dan perlu diterapkan kepada generasi muda bagi memberi pengisian jiwa untuk membina jati diri mereka.

Mahaguru Muda Pertubuhan Seni Silat Lincah Malaysia (PSSLM) Datuk Megat Zulkarnain Tan Sri Omardin berkata, dengan adanya program satu sekolah satu silat, ia mampu melatih generasi muda mempunyai nilai kemanusiaan selain menumpukan kepada bidang akademik.

"Sekolah yang mempunyai akademik saja belum tentu dapat menyelamatkan peradaban generasi muda ketika ini dan kita ambil contoh seperti kejadian membakar pusat tahfiz di Kampung Datuk Keramat tahun lalu.

"Dengan adanya nilai kemanusiaan diterapkan dalam seni silat di setiap sekolah, ia mampu memberi pengisian jiwa dan pembinaan jati diri bagi mengelakkan kejadian seumpama itu berlaku," katanya selepas menyempurnakan upacara penutupan Pertandingan PSSLM Tertutup Antara Gelanggang Pulau Pinang Kali - 1 (2018) di Sekolah Kebangsaan (SK) Seberang Jaya 2, semalam.

Beliau berkata, ibu bapa dan masyarakat perlu memainkan peranan penting dalam memberi galakan terutama kepada anak mereka untuk menceburi seni silat.


Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 22 January 2018 @ 11:59 PM - Rujukan Daripada Harian Metro Online-
Rujukan Daripada Harian Metro 23/01/2018 Muka Surat 52COMMENT_OFFprinter friendly


Mahaguru & Pengasas

Allahyarham Mahaguru Master Tan Sri Datuk Wira Haji Omardin bin Mauju, dilahirkan pada 29 Mei 1941 di Puchong, Selangor. Tetapi beliau dibesarkan di Kampung Puah, Gombak, Selangor [Lagi]

Mahaguru Muda

YM. MAHAGURU MUDA DATUK HAJI MEGAT ZULKARNAIN BIN TAN SRI OMARDIN, dilahirkan pada 16 Oktober 1969 di Selangor [ Lagi]

Paduka Guru Muda


Paduka Guru Muda Panglima Khairuddin Bin Hj. Mustapa, Paduka Guru Muda Dr. Hj. Tajuddin Bin Hj. Mansor, Paduka Guru Muda Syed Mahmud Bin Syed Hj. Daud Dan Paduka Guru Muda Johari Bin Jantan Adalah Merupakan Paduka-Paduka Guru Muda PSSLM Yang Telah Dilantik Oleh YM Mahaguru [ Lagi]

PendekarGelaran Pendekar Ialah Gelaran Istimewa Yang Hanya Akan Dikurniakan Oleh Mahaguru Kepada Pesilat-Pesilat Yang Mempunyai Kebolehan Yang Tinggi Didalam Ilmu Persilatan. [Lagi]